Aluevaalit 2022

Eduskunta hyväksyi sote-uudistusta koskevan hallituksen esityksen kesäkuussa 2021. Uudistuksella käynnistetään 21 hyvinvointialueen toiminta. Hyvinvointialueen lakisääteisiä tehtäviä ovat toiminnan alkuvaiheessa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestäminen. Hyvinvointialueita koskeva lainsäädäntö tuli voimaan 1.7.2021. Kyseisen lainsäädännön mukaiset aluevaalit järjestetään ensimmäisen kerran tammikuussa 2022. Vaalien varsinainen äänestyspäivä on 23.1.2022. Ennakkoäänestys kotimaassa alkaa 12.1.2022 ja päättyy 18.1.2022. Ennakkoäänestys ulkomailla alkaa 12.1.2022 ja päättyy 15.1.2022.

Olen ehdokkaana aluevaaleissa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella perussuomalaisten ehdokaslistalla. Länsi-Uudenmaan aluevaltuustoon valitaan näissä vaaleissa 79 valtuutettua.

Sote-uudistuksesta

Sote-uudistusta laadittiin pitkään, mutta edes hyväksytty versio ei ratkaise talousongelmia eikä henkilöstöongelmia. Väestön ikääntyessä sosiaali- ja terveyspalveluiden kulujen pienentäminen muuttuu vaikeammaksi, mutta onneksi uudet ohjelmistot, laitteistot ja tekoälyt voivat säästää aikaa ja rahaa. Niiden hyödyntämiseen pitäisi toki pyrkiä ilman sote-uudistustakin. Väestörakenteen muutosten myötä Suomessa asunee 2020-luvun päättyessä 85 vuotta täyttäneitä henkilöitä yli 200 000. Niinpä julkisen sektorin kulujen kasvun hillitseminen on realistisempi tavoite kuin vuosittaisten kulujen pienentäminen.

Uudistuksen myötä satojen kuntien tilalle tulee hallintoa hoitamaan parisenkymmentä hyvinvointialuetta. Se merkitsee toivottavasti synergiaetua kustannussäästöjen muodossa.

Toisaalta täytyy pitää mielessä, että hyvinvointialueen olemassaolon tärkein tarkoitus ei ole rahan säästäminen vaan sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestäminen. Henkilökunta on jo monin paikoin jaksamisensa rajoilla suuren työtaakan kantajana ja säästöpaineessa.

Kannatan palvelutarjonnassa tasa-arvoisuutta ja vastustan nurkkakuntaisuutta. Jos pääsen aluevaltuuston jäseneksi tai varajäseneksi, tulen luottamustoimessani ajattelemaan koko vaalipiirin kokonaistilannetta, en vain kotikaupunkiani Espoota. Toivon todella, että aluevaltuustojen toiminnasta ei tule eri kunnista ponnistavien päättäjien keskinäistä nokittelua eikä riitaisaa nollasummapeliä.

Hyvinvointialueiden perustamista voidaan pitää ainakin mielikuvissa askeleena kohti maakuntien itsehallintoa. Tiedän, että eräitä perussuomalaisia puoluetovereitani ja sveitsiläisen hallinnon ihailijoita tämä ajatus miellyttää. Hyvinvointialuehan on kunnista erillinen julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on alueellinen itsehallinto.

Väliaikainen valmistelutoimielin vastaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelemisesta, kunnes aluevaltuusto on valittu ja aluevaltuuston asettama aluehallitus aloittaa toimintansa. Siirtymään sisältyy valtavasti työtä ja kustannuksia. Pelkkien ICT-muutosten talousvaikutukset sote-uudistuksessa ovat ainakin 500 miljoonaa euroa valtakunnallisesti.

Ideologiasta

Olen ideologinen ihminen. Kotikunta tai vaalipiiri ei kerro paljoa vaaliehdokkaan ideologiasta. On järkeenkäypää, että ihmiset eivät aina äänestä samassa kunnassa asuvaa ehdokasta.

Kun puhun tai kirjoitan ideologiastani, tarkoitan poliittiseen toimintaani vaikuttavien periaatteiden ja näkemysten muodostamaa kokonaisuutta. Ideologia on poliittinen näkökulma todellisuuteen ja maailmankatsomuksen se osa, joka liittyy politiikkaan.

Ideologia, jota edustan, on nationalismi eli kansallismielisyys. Sen tärkeimpiin rakennusosiin kuuluvat kansojen itsemääräämisoikeus, kansallinen etu ja kansan sisäinen solidaarisuus.

Kulttuuriltaan, kieleltään, historialtaan ja geneettiseltä perimältään melko yhtenäiset kansat ovat ihmiskunnan keskeisiä ja luonnollisia toimijoita, vaikka muitakin toimijoita on maailmassa olemassa. Kansallisvaltio, joka alueellaan toimii kansallisen edun ja sisäisen solidaarisuuden hyväksi nationalismia noudattaen, on hyvä työkalu kansan tulevaisuuden ja rauhallisen elämän turvaamisessa. Kansallismielinen ihminen näkee eri kansat tasa-arvoisina keskenään.

Nationalismi ei ole alkukantaista hurraa-patrioottisuutta, jossa omaa maata pidetään kaikkia muita parempana.

Ihanteet ohjaavat poliittista toimintaani. Niinpä pyrin politiikassa toimimaan mieluummin tyylikkäästi kuin juonitellen.

Suosittelija

Kansanedustaja Jari Koskela (ps.) suosittelee minua näissä aluevaaleissa. Koskela on myös pastori ja yhteiskuntatieteiden tohtori. Koskela teki Facebookiin 6.10.2021 julkaisun, johon hän kirjoitti seuraavaa: ”Lämmin tuki älykkäälle ja juurevalle tulevaisuuden tekijälle Tuomas Tähdelle. Tuomas on ehdolla aluevaaleissa Länsi-Uudellamaalla.” Olen kiitollinen tuesta!

Tuomas Tähti ja Jari Koskela (Helsinki 2021). Kuvaaja: Vesa Suvanto.

Tietoja Tuomas Tähti

sivarinationalisti
Kategoria(t): 2021, blogi, suomeksi Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti