Yritin ja yritän päästä kansanedustajaehdokkaaksi

Liityin Perussuomalaiset rp:n jäseneksi keväällä 2011. En ole koskaan ollut minkään muun Suomessa rekisteröidyn puolueen jäsen. Ensimmäisen kerran osallistuin Perussuomalaisten vaalityöhön jo vuonna 2004 jakamalla puolueen materiaalia, mutta en vielä silloin halunnut liittyä jäseneksi.

Kutsumukseni politiikkaan on entisestään vahvistunut puolueeseen liittymisen jälkeen. Asiaa tällä hetkellä harkitseville suosittelen puoluepolitiikkaan mukaan lähtemistä. Poliittinen osallistuminen opettaa ihmiselle paljon ja voi myös edistää demokratian toimivuutta yhteiskunnassa.

Vaalien kautta suomalaiset voivat edelleen vaikuttaa melko moniin asioihin, vaikka kansallista itsemääräämisoikeuttamme onkin annettu pois – ennen kaikkea Euroopan unionille. Äänioikeuttani olen käyttänyt joka kerta. Olen yrittänyt vaikuttaa asioihin ja pitää nationalistista eli kansallismielistä ideologiaa esillä myös olemalla itse ehdokkaana eri vaaleissa. Perussuomalaisiin liityttyäni olen ollut ehdokkaana viidessä jo toteutuneessa vaalissa, mutta en eduskuntavaaleissa. Yrittämistä kyllä on ollut.

Kun Perussuomalaisten keskuudessa valittiin kesällä 2014 kansanedustajaehdokkaita seuraavan vuoden eli vuoden 2015 eduskuntavaaleihin, yritin päästä Varsinais-Suomen vaalipiirissä ehdokaslistalle. Asuin siihen aikaan Varsinais-Suomen suurimmassa kaupungissa Turussa ja toimin Turun Perussuomalaiset ry:n hallituksen ensimmäisenä varapuheenjohtajana.

Vaalipiirissä toteutettiin ehdokasasettelua varten postitse jäsenäänestys, jossa kaikki jäsenmaksunsa maksaneet Perussuomalaisten varsinaissuomalaiset jäsenet saivat äänestää. Jäsenäänestyksen viisi kannatetuinta perussuomalaista ehdokasehdokasta pääsivät vaalipiirin ehdokaslistalle yhdellä yksimielisellä päätöksellä ilman kokousäänestyksiä. Myös silloiset istuvat kansanedustajat pääsivät ehdokaslistalle yksimielisesti, ilman äänestystä. Liedon kunnantalolla Varsinais-Suomessa järjestettiin 29.6.2014 piirikokousedustajien kokous, jossa valittiin suljetuilla lippuäänestyksillä ehdokaslistan loput kansanedustajaehdokkaat vuoden 2015 vaaleihin. Vaalipiirissä asetettiin täysi 17 ehdokkaan lista perussuomalaisia, sillä kristillisdemokraattien ehdotus vaaliliitosta hylättiin yksimielisesti.

Edellä mainitut ehdokasasetteluun liittyvät seikat sekä kirjeitse suoritetun jäsenäänestyksen tulokset julkaistiin mm. Perussuomalaisten Varsinais-Suomen piiri ry:n julkisella verkkosivustolla (ks. https://varsinais-suomi.perussuomalaiset.fi/uutinen/jasenaanestyksen-tulokset/ ja https://varsinais-suomi.perussuomalaiset.fi/uutinen/tiedote-29-6-2014/ molemmat luettu 3.6.2018). Ehdokasehdokkaille ja piirikokousedustajille jäsenäänestyksen tulokset kerrottiin jo ennen verkkojulkaisua.

Sain postitse toteutetussa jäsenäänestyksessä 39 ääntä, mikä oli kuudenneksi suurin äänimäärä Varsinais-Suomessa. Viisi kannatetuinta ehdokasehdokasta pääsivät siis kansanedustajaehdokkaiksi tuon jäsenäänestyksen perusteella. Olisin tarvinnut kolme lisä-ääntä kuuluakseni jäsenäänestyksen kärkiviisikkoon.

Yhdeksästä eniten kirjeääniä saaneesta ehdokasehdokkaasta kaikki paitsi minä pääsivät lopulta ehdokaslistalle vuoden 2015 vaaleihin. Jäsenäänestyksessä taakseni sijoille seitsemän, kahdeksan ja yhdeksän sijoittuneet perussuomalaiset valittiin ehdokkaiksi Liedossa 29.6.2014 pidetyssä piirikokousedustajien kokouksessa.

Ehdokasehdokkaat saivat lausua kampanjapuheenvuoroja piirikokousedustajien vakuuttamiseksi Liedossa pidetyssä kokouksessa ennen kuin kokous päätti loput ehdokkaat suljetuilla lippuäänestyksillä. Korostin omassa puheenvuorossani voimakkaasti, että Euroopan unioni on jo liittovaltio ja että Suomi on autonominen EU-alue eikä valitettavasti enää itsenäinen valtio. Halusin eduskuntavaalikampanjan aikana kannustaa äänestäjiä itsenäisyyden merkityksen ja EU:n kehityssuunnan ajattelemiseen. Kokouksessa lausumani puhe oli ehkä radikaali, mutta toisaalta Perussuomalaiset rp kirjasi jo vuoden 2007 eduskuntavaaliohjelmaan seuraavaa: ”Vastustamme EU:n kehittymistä liittovaltioksi, ja jos kehitys kohti liittovaltiota kiihtyy, vaadimme EU:sta eroamista, koska EU on sekä ideana että käytännössä yhtä epädemokraattinen kokeilu kuin Neuvostoliitto.”

Olin noihin aikoihin aktiivisesti mukana myös Varsinais-Suomen Perussuomalaiset Nuoret ry:ssä ja toimin nuorisopiiriyhdistyksen hallituksen sihteerinä. Olin liittynyt Perussuomalaisten Nuorten jäseneksi vuoden 2013 alkupuolella. Varsinais-Suomessa oli kesällä 2014 kuusi PS-Nuorten jäsentä ehdokasehdokkaina eduskuntavaalien ehdokasasettelussa. Heistä kaikki paitsi minä pääsivät kansanedustajaehdokkaiksi (ks. http://www.ps-nuoret.fi/varsinais-suomi/uutiset/v-s-ps-nuoret-uskoo-vaalimenestykseen-2015 luettu 3.6.2018).

Siinä on hyviä puolia, että en päässyt kansanedustajaehdokkaaksi vielä vuoden 2015 eduskuntavaaleihin. Olen sittemmin oppinut uusia asioita, saanut lisää poliittista kokemusta ja kehittynyt.

Olen kiitollinen niistä asioista, jotka olen saanut oppia vuosien varrella toimimalla politiikassa. Haluan olla edelleen mukana toiminnassa, seurata kutsumustani, kehittyä ja puhua nationalismin eli kansallismielisyyden puolesta.

Mielestäni puolueelle on hyväksi, jos sen eduskuntaryhmässä on monipuolisesti eri alojen osaajia. En väheksy käytännönläheisyyttä, vaikka usein puhunkin ideologisuuden ja filosofisen ajattelun tärkeydestä. On suotavaa, että Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä on käytännönläheisiä kansanedustajia, mutta joukkoon on mielestäni hyvä saada myös sellaisia poliitikkoja, jotka haluavat pohtia asioita ideologisesti ja filosofisesti. Vankan teoreettisen pohjan päälle voi rakentaa laadukkaita käytännöllisiä linjauksia.

Haluan vaikuttaa sen hyväksi, että puolueen ohjelmien päälle ei kerry pölyä.

Nyt on käynnissä uusi yritykseni eduskuntavaaleihin. Vaaleihin on aikaa alle vuosi. Ilmoitin jo 31.7.2017 Hommaforum-keskustelupalstalla julkisella kirjoituksella, että aion pyrkiä kansanedustajaehdokkaaksi seuraaviin eduskuntavaaleihin. Hommaforum-kirjoitukseni jäi vähälle huomiolle, joten vahvistan nyt tällä kirjoituksella, että haluan edelleen pyrkiä Perussuomalaisten listalle kansanedustajaehdokkaaksi. Nykyään asun Espoossa ja pyrin ehdokkaaksi Uudenmaan vaalipiirissä.

Perussuomalaisten Uudenmaan piiri ry nimesi ensimmäiset eduskuntavaaliehdokkaat tasan viikko sitten eli 27.5.2018 (ks. https://uusimaa.perussuomalaiset.fi/uutinen/uudenmaan-piiri-asetti-ensimmaiset-eduskuntavaaliehdokkaat/ luettu 3.6.2018). Suurin osa listan ehdokaspaikoista on tällä hetkellä kuitenkin vielä täyttämättä.

Paras keino saada tietoa minusta ja poliittisista ajatuksistani on lukea verkkosivustoani ( http://www.tuomastahti.net ). Sivustolla on yli sata kirjoitusta. Olen merkinnyt jokaisen kirjoituksen yhteyteen avainsanoja aihekohtaisen lukemisen helpottamiseksi.

Tietoja Tuomas Tähti

sivarinationalisti
Kategoria(t): 2018, blogi, suomeksi Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s