Puoluelaki reilummaksi

Puoluelain (10/1969) 6 §:n mukaan puolue, jonka ehdokkaista ketään ei ole valittu edustajaksi ja joka ei myöskään ole saanut vähintään kahta prosenttia koko maassa annetuista äänistä viimeksi toimitetuissa eikä niitä edeltäneissä eduskuntavaaleissa, poistetaan puoluerekisteristä.

Ajantasaisen lainsäädännön mukaan puoluerekisteristä voidaan siis poistaa eduskunnan ulkopuolinen puolue, vaikka puolue olisi edustettuna Euroopan parlamentissa tai olisi saanut europarlamenttivaaleissa kohtalaisen kannatuksen. Eduskuntavaaleissa epäonnistumisen katsotaan riittävän perusteeksi puoluerekisteristä poistamiselle. Pidän tätä epäloogisena, sillä Euroopan parlamentista käsin vaikutetaan nykyään merkittävästi myös Suomen asioihin. Ikävää, mutta totta.

Ruotsin Piraattipuolue ylsi Euroopan parlamenttiin vuoden 2009 europarlamenttivaaleissa, vaikka puolueella ei ollut yhtäkään edustajaa kansallisilla valtiopäivillä. Samanlainen tilanne on periaatteessa mahdollinen Suomessakin, joskaan se ei ole meillä toistaiseksi toteutunut.

Ruotsissa vuonna 2009 toteutunut tilanne tulee ajankohtaiseksi, jos jokin suomalainen pienpuolue onnistuu nousemaan europarlamenttiin. Koska tämä voi tapahtua yllättäen ja koska lainsäädäntöprosessi on toisinaan hitaanpuoleinen, kannattaa puoluelain muuttamista pohtia jo etukäteen.

Kannatan Suomen eroamista Euroopan unionin jäsenyydestä, mutta niin kauan kuin Suomi on EU:n jäsen, tulee kansallisen puoluelakimme olla sen mukainen. Niinpä olen sitä mieltä, että puoluelain 6 §:n 1 momentti tulisi muuttaa tällaiseksi:

”Puolue, jonka ehdokkaista ketään ei ole valittu edustajaksi ja joka ei myöskään ole saanut vähintään kahta prosenttia koko maassa annetuista äänistä viimeksi toimitetuissa eikä niitä edeltäneissä eduskuntavaaleissa tai europarlamenttivaaleissa, poistetaan rekisteristä. Puolue poistetaan rekisteristä myös, jos se on lakannut olemasta rekisteröitynä yhdistyksenä.”

Nykyään kyseinen momentti on tällainen:

”Puolue, jonka ehdokkaista ketään ei ole valittu edustajaksi ja joka ei myöskään ole saanut vähintään kahta prosenttia koko maassa annetuista äänistä viimeksi toimitetuissa eikä niitä edeltäneissä eduskuntavaaleissa, poistetaan rekisteristä. Puolue poistetaan rekisteristä myös, jos se on lakannut olemasta rekisteröitynä yhdistyksenä.”

Esittelemäni lainmuutosidea ei toteutuessaan kasvattaisi Euroopan unionin valtaa Suomessa, vaan ainoastaan muuttaisi Suomen puoluelain järkevämmäksi ja reilummaksi.

Tietoja Tuomas Tähti

sivarinationalisti
Kategoria(t): 2016, blogi, suomeksi Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s