Potilasturvallisuuspäivä

Turun Perussuomalaisten aktiivijäsen Marjo Lammervo ja minä olemme laatineet Helsingin yliopiston almanakkatoimistolle ehdotuksen siitä, että suomalaiseen almanakkaan lisätään uusi juhlapäivä: potilasturvallisuuspäivä.

Viime viikkoina Turkua ja koko Suomea ovat järkyttäneet uutiset Turun kaupunginsairaalan vanhuspsykiatrian G1-osastolla tehdyistä kauheuksista: Osastolla on toistuvasti tapahtunut potilaiden ylilääkitsemistä, nöyryyttämistä, fyysisiä pahoinpitelyjä, laittomia pakkoeristyksiä ja lääkevarkauksia.

Lakiin potilaan asemasta ja oikeuksista (17.8.1992/785) on kirjattu, että potilaalla on oikeus laadultaan hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon. Hänen hoitonsa on järjestettävä ja häntä on kohdeltava siten, ettei hänen ihmisarvoaan loukata sekä että hänen vakaumustaan ja hänen yksityisyyttään kunnioitetaan.

Potilasturvallisuuden laiminlyönnit voivat olla katseilta piilossa pitkänkin aikaa ennen kuin asiat paljastuvat julkisuuteen. Näin kävi G1-osaston tapauksessa, josta hiljattain uutisoidut tiedot koskevat vuosien 2009–2014 tapahtumia.

Potilaiden huonon kohtelun tutkiminen jää poliisin tehtäväksi, mutta aihe olisi hyvä pitää esillä myös kohu-uutisten välissä. Niinpä Marjo Lammervo ja minä ehdotamme, että potilasturvallisuuspäivä lisätään uutena juhlapäivänä Suomen almanakkaan.

Olisi järkevää, että potilasturvallisuuspäivänä pidettäisiin esillä tietoa sekä tahallisista laiminlyönneistä että tahattomista hoitovirheistä, kuin myös potilaiden oikeuksien puolustamisesta. Aiheeseen liittyvän tiedonlevityksen myötä potilasturvallisuuspäivää voidaan kutsua juhlapäiväksi, vaikka asiaan liittyykin synkkiä elementtejä.

Päätöksen asiassa tekee Helsingin yliopiston almanakkatoimiston hallitus. Yleensä uuden ehdotuksen hyväksyminen kalenterin teema- tai merkkipäiväksi on useita vuosia kestävä prosessi. Ehdotuksiin on tapana pyytää asiantuntijalausuntoja eri tahoilta.

Almanakkatoimiston hallitus on linjannut, että seuraavan kerran uusia kalenteripäiväehdotuksia käsitellään vasta vuonna 2018. Mahdolliset muutokset tulisivat voimaan kalenterivuosikerrasta 2020 lähtien.

Marjo Lammervo ehdotti potilasturvallisuuspäivän lisäämistä almanakkaan ensimmäisen kerran jo vuonna 2014, mutta silloin asia ei edennyt.

Tietoja Tuomas Tähti

sivarinationalisti
Kategoria(t): 2016, blogi, suomeksi Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s