Vastustan burkakieltoa

(Julkaistu Turun Sanomissa 4.12.2015 otsikolla ”Vastustan burkakieltoa” ja Perussuomalaisen numerossa 12/2015 otsikolla ”Miksi vastustan burkakieltoa?”)

Marraskuussa uutisoitiin, että Viron oikeusministeriössä on valmisteilla burkan ja niqabin kieltävä laki, joka koskisi yleisiä paikkoja, valtion virastotaloja, kouluja ja sairaaloita. Kieltoa perustellaan Viron oikeusministeriössä sillä, että kasvojen peittäminen julkisella paikalla on ”vierasta virolaiselle kulttuurille” (Verkkouutiset 27.11.2015).

Viron poliitikoille täytyy antaa tunnustusta proaktiivisuudesta – he tekevät jotain jo ennen kuin muslimimaahanmuuttajien määrä kasvaa suureksi.

Euroopan maista ainakin Belgiassa ja Ranskassa on tehty kasvot peittävien huntujen käyttökielto, joka on voimassa yleisillä paikoilla. Belgiassa kasvot peittävien huntujen käyttökieltoa on perusteltu kansallisella turvallisuudella. Ranskassa burka- ja niqab-vaatteiden on katsottu olevan sopimattomia maalliseen yhteiskuntaan ja niiden on katsottu alistavan naisia.

Jotkut toivovat burka- ja niqab-kieltoa Suomeenkin. Vuonna 2013 kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala (ps.) laati lakialoitteen kyseisten vaatteiden kieltämisestä yleisillä paikoilla sakkorangaistuksen uhalla. Lakialoitteen allekirjoitti enemmistö Perussuomalaisten kansanedustajista.

Itse vastustan tällaista kieltoa, vaikka suhtaudun islamilaiseen maahanmuuttoon kriittisesti. Perustelen seuraavaksi kantani.

Iranissa on voimassa huivipakko, jonka nojalla naisten tulee käyttää hiukset ja niskan peittävää huivia julkisilla paikoilla. Sääntöä noudatetaan pitkin hampain ja rangaistuksen pelossa. Monet iranilaisnaiset riisuvat huivinsa heti kotiin tai ystävän luokse astuttuaan. Vaikka kyse onkin pakosta eikä kiellosta, näen tilanteen vertailukelpoisena: Lainsäädännöllä voidaan kyllä vaikuttaa ihmisen pukeutumiseen eli ulkonäköön, mutta ei niinkään ihmisen arvoihin ja asenteisiin.

Vaatekappale elottomana materiana ei voi olla paha. Sen sijaan vaate voi edustaa jotain sellaista, mitä pidetään yhteiskuntaan sopimattomana. Jos emme halua, että Suomessa käytetään burkaa, niin burka mitä ilmeisimmin edustaa sellaista ilmiötä tai ajattelutapaa, jota emme halua kotimaahamme. Tällöin tulee puuttua ennen kaikkea syihin eikä seurauksiin. Yksittäisen vaatteen kieltäminen on samanlaista toimintaa kuin pölyn lakaiseminen maton alle. ”Poissa silmistä, poissa mielestä” -ajattelu ei ratkaise ongelmia.

Tietoja Tuomas Tähti

sivarinationalisti
Kategoria(t): 2015, Perussuomalainen, suomeksi, Turun Sanomat Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s