Homofobian poissaolosta

Eräät tiedotusvälineet yhdistävät uutisoinnissaan sukupuolineutraalin avioliittolain vastustamisen homofobiaan (esim. Ilta-Sanomat 22.5.2013). Fobia on Wikipedian suomenkielisen version mukaan tiettyihin tilanteisiin tai kohteisiin liittyvä todellisen uhkan olemassaoloon perustumaton pelko, jonka aiheuttamia ahdistuneisuusoireita henkilö ei pysty hallitsemaan. Homofobia on saman tietolähteen mukaan homoseksuaalisuutta tai homoseksuaalisia henkilöitä kohtaan tunnettua pelkoa, vastenmielisyyttä tai heihin kohdistuvaa syrjintää.

Sukupuolineutraalin avioliittolain – jota usein kutsutaan nimityksellä tasa-arvoinen avioliittolaki – puolesta on kuluvan vuoden maaliskuussa laitettu vireille kansalaisaloite, joka on ennätysajassa saanut 150 000 kannatusilmoitusta. Hieman aiemmin, 27.2. eduskunnan lakivaliokunta päätti äänin 9–8, että se ei ryhdy käsittelemään lakialoitetta sukupuolineutraalista avioliittolaista. Vaikka lakialoite ei tuolloin mennyt läpi, näyttää vahvasti siltä, että sitä tullaan ajamaan yhä uudestaan, kunnes se joskus lopulta hyväksytään eduskunnassa.

Poliittisissa kannatuskysymyksissä vaihtoehdot ovat yleensä kyllä, ei, EOS ja poissa. Tämä koskee niin kansanedustajia kuin rivikansalaisiakin. Poissa-vaihtoehto pitää sisällään myös ne tapaukset, joissa ihminen ei ole tietoinen omasta vaikutusmahdollisuudestaan, kuten jonkin kansalaisaloitteen olemassaolosta. Minä olen tietoinen sukupuolineutraalia avioliittolakia koskevasta kansalaisaloitteesta, mutta en ole täyttänyt kannatusilmoitusta. Monien muiden kansalaisaloitteiden kannatusilmoitukset olen kyllä täyttänyt. En myöskään kuulu siihen ryhmään, jolla ei ole asiasta mitään mielipidettä. Poliittisesti looginen johtopäätös tästä kaikesta on, että vastustan sukupuolineutraalia avioliittolakia.

”Vastustaminen” on ilmaisu, joka ei kerro mitään kannanoton perusteluista. Tarkempaa ja luontevampaa minulle on sanoa, että en pidä sukupuolineutraalia avioliittoa käsitteellisesti mahdollisena. Asiaa koskevan kansalaisaloitteen kannattamatta jättäminen on seuraus tästä. Avioliitto on nähdäkseni määritelmällisesti miehen ja naisen välinen liitto. Joku muu voi nähdä asian toisin, mutta tämän kirjoituksen pääaiheena ei ole avioliiton määritelmä, vaan homofobiakortin pelaamisen älyttömyys.

Se, että avioliitto yritetään uudelleenmääritellä kahden sellaisen ihmisen liitoksi, jotka voivat olla eri sukupuolta tai yhtä hyvin samaa sukupuolta, kuulostaa minusta jokseenkin samanlaiselta kuin jos yksikköympyrä yritettäisiin uudelleenmääritellä suorakulmaisessa koordinaatistossa sijaitsevaksi origokeskiseksi ympyräksi, jonka säteen pituus voi olla 1, 2, π tai yli 9000.

Ajatus säteenpituusneutraalista yksikköympyrästä ei herätä minussa pelkoa eikä vastenmielisyyttä. Pidän sitä vain mahdottomana. Samoin kuin sukupuolineutraalia avioliittoa. Millään fobialla ei tämän näkemyksen kanssa ole mitään tekemistä.

Tietoja Tuomas Tähti

sivarinationalisti
Kategoria(t): 2013, blogi, suomeksi Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s