Kuntauudistus liikaa turkulaisille

(Kirjoittaneet Timo Laihinen, Janne Aso, Kimmo Tarke ja minä. Kaikki kirjoittajat olivat kirjoittamisajankohtana Turun Perussuomalaiset ry:n hallituksen jäseniä. Julkaistu Aamuset-lehdessä 15.2.2012. Lehden toimitus merkitsi kirjoittajaksi vain Timo Laihisen.)

Hallituksen esittämä Suur-Turku olisi pahimmillaan jopa 14 kunnan pakkoliitos. Olemme huolestuneina seuranneet jo nykyisenkin Turun kykyä taloutensa korjaamiseen ja palvelujen laadun ylläpitämiseen. Valtakunnallisella tasolla kuntarakenneuudistus osoittaa nykyisen hallituksen suhteellisuudentajun puutetta: pakkoliitoksilla mahdollisesti saavutettavat säästöt ovat marginaalisia verrattuna Suomen takausvastuuseen euroalueen velkakriisimaille.

Kuntien päättäjät ovat jättäneet peruspalvelut taka-alalle ja kinaavat julkisesti asioista, joilla ei juuri nyt pitäisi olla saamansa kokoista huomiota. Siltakeskustelut, toriparkki ja kaupunginjohtajanimitysten jakautuminen puoluekiintiöillä ovat hallinneet aivan liikaa päätöksentekoa. Myös jatkuvat strategiamuutokset haittaavat keskittymistä olennaisiin asioihin ja pitkäjänteiseen päätöksentekoon.

Vaikka Turun taloutta on yritetty suitsia, siinä ei ole onnistuttu – kaupunkilaiset ovat entistä tyytymättömämpiä palveluiden laatuun. Koulut ovat synkässä tilanteessa resurssipulan ja opetusleikkausten johdosta, terveydenhuollon toimivuus on kärsinyt ja joka vuosi julkisten peruspalveluiden määrärahat ovat olleet selvästi alimitoitettuja.

Turun Perussuomalaisten mielestä valtion esittämä kuntaselvitys on laitettava jäihin. Köyhien liittoutuminen ei luo rikkauksia. Liitoksesta ei synny lisärahaa, sillä Suur-Turku joutuisi järjestämään kaikki tarpeelliset palvelut reuna-alueillekin. Vapaaehtoisiin, oma-aloitteisiin kuntaliitoksiin suhtaudumme myönteisesti. Talouden tehostamista tulee toteuttaa vapaaehtoisella yhteistyöllä lähikuntien kesken. Turun tulee itse pyrkiä olemaan houkutteleva yhteistyökumppani.

Lähidemokratian kannalta on ratkaisevan tärkeää, että kunnat ovat järkevän kokoisia. Hallitus pyrkii luomaan maakuntien kokoisia kuntia, kun toimivampi ratkaisu voisi olla vahvistaa nykyisten maakuntien asemaa ja siirtää kunnilta maakunnille sellaiset toiminnat, joihin vaaditaan laajaa väestö- ja veropohjaa, esimerkkinä erikoissairaanhoito.

Turun Perussuomalaisten näkemyksen mukaan johtamis- ja yhteistyöjärjestelmästä tulee päättää vasta ensi vuoden alussa aloittavassa kaupunginvaltuustossa.

Tietoja Tuomas Tähti

sivarinationalisti
Kategoria(t): 2012, Aamuset, suomeksi Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Kuntauudistus liikaa turkulaisille

  1. Mikä taho on Turun suurin työllistäjä? Onko se vielä kunta itse? Mitä mieltä persut ovat aikanaan poistetusta rajoituksesta, jonka mukaan kunnan työntekijän on asuttava työnantajakunnassaan? Ja vielä edelliseen liittyen: onko olemassa tilastoja Turun kaupungin ja sen subsidiaarien työllistämien henkilöiden asuinkunnista, so. kunnista, joihin kaupungilta palkkansa saavat maksavat veronsa?

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s