(Lausuin tämän puheenvuoron Timo Soinin presidentinvaalikampanjaan liittyneessä yleisötapahtumassa Turussa 7.1.2012.)
Terve!
Vaalikampanjoinnin aikana ehdokas toisensa jälkeen on ilmoittanut haluavansa olla ”koko kansan presidentti”, mutta mikä tekee presidentistä koko kansan presidentin? Saadaanko tuollainen asema poliittisten näkemysten perusteella? Ei. Suomalaisten keskuudesta löytyy niin monenlaisia yhteiskunnallisia mielipiteitä, että kukaan ei voi saavuttaa kaiken kansan poliittista suosiota – eikä demokratiassa tarvitsekaan saavuttaa.
Todellinen johtajuus ei perustu ainoastaan näkemyksiin, vaan myös ominaisuuksiin. Näistä ominaisuuksista yksi tärkeimmistä, ellei peräti tärkein, on luotettavuus. Ollakseen aidosti koko kansan presidentti tulee presidentin olla henkilö, jonka sanaan suomalaiset voivat luottaa. Timo Soini on vuosien varrella joutunut haastatteluissa ja vaalitenteissä lukuisia kertoja tilanteisiin, joissa rehti oman linjan puolustaminen voi vaikuttaa kannatusta laskevasti, mutta Soinilla on ollut selkärankaa sanoa selväsanaisesti ja rehellisesti sen, mitä ajattelee. Hän ei ole pettänyt äänestäjiä esittämällä olevansa jotakin muuta kuin on.
Koko kansan presidentiltä voidaan ja pitääkin vaatia, että hän mahdollisuuksiensa mukaan toimii kansalaisten edunvalvojana. Suomen tulee puolustaa Suomen etua eikä aina toimia siten kuin EU haluaa. Euroopan parlamentissa työskennellessään Soini on nähnyt unionin toimintatavat pintaa syvemmältä ja hänellä on niihin liittyvää konkreettista asiantuntemusta, jota presidentti tarvitsee.
Kolmas huomionarvoinen seikka on, tuleeko presidentti jonkin suppean joukon etua ajavasta ryhmästä vai onko hän vaikuttanut laaja-alaisemmassa liikkeessä. Tässä katsannossa perussuomalainen vaihtoehto on näissä presidentinvaaleissa looginen valinta. Perussuomalaisia on kutsuttu oikeistopopulisteiksi, mutta samaan aikaan Helsingin Sanomat uutisoi, että Soini johtaakin vasemmistopuoluetta (HS.fi 20.4.2011). Perussuomalaisia on myös kutsuttu lähinnä senioriväen suosimaksi puolueeksi, mutta 16.9.2011 Yleisradio kertoikin Perussuomalaisten olevan opiskelijoiden keskuudessa kaikkein suosituin puolue. Puoluetta on näihin seikkoihin liittyen kritisoitu siitä, että sitä on vaikea sijoittaa perinteisille yksi- tai kaksiulotteisille poliittisille kartoille, mutta sehän on pikemminkin vahvuus ja osoitus monipuolisuudesta. Perussuomalaiset ovat hyvä läpileikkaus Suomen kansasta. Jos tällaisesta laajapohjaisesta liikkeestä ei voi nousta koko kansan presidenttiä, millaisesta sitten voi?
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.