”Mitä muutkin ihmiset ajattelevat?”

(Julkaistu Turun Sanomien Extra-viikkoliitteessä 31.7.2004.)

Meillä suomalaisilla väitetään olevan turhan matala itsetunto ja jonkinasteinen kansallinen alemmuuskompleksi. Klassisen ja kuluneen sananparren mukaan suomalainen pohtisi norsun nähdessään ensiksi sitä, mitä norsu hänestä ajattelee, kun vaikkapa amerikkalainen järkeilisi norsun hampaiden ja lihan arvoa.

Ehkä väitteessä on perääkin. Voin hyvin kuvitella, kuinka suomalainen tekisi suuren numeron siitä, kun häntä solvataan, kun taas joku muu eurooppalainen kuittaisi moitteet olankohautuksella ja vaimealla hymähdyksellä. Viime vuosien räikein esimerkki suomalaisten tavasta pelätä, että heidän maineensa maailmalla laskee, lienee eittämättä Lahden dopingtapausten tragikoominen paisuttelu. Tuolloinhan ainakin TV:n Neloskanavalla oli pahimmillaan puoli tusinaa ylimääräistä uutislähetystä peräkkäin.

Viime kuussa useat sadat suomalaiset jaksoivat reagoida siihen, kun tunnettu yhdysvaltalainen keskusteluohjelmaisäntä Conan O’Brien luonnehti suomalaisia typeriksi ja kärsimättömiksi. O’Brien oli aikeissa loukata ohjelmassaan kaikkia nykyisiä valtioita, mutta ennen kuin hän edes ehti Suomen kohdalle, tuli Suomesta vihamielinen postikortti. Conan pyysi vastaavia kortteja lisää ja saikin komean kokoelman ”tervehdyksiä” kaikkialta Suomesta. Kaikkiaan useita satoja postilähetyksiä. Lopulta ohjelmaisäntä O’Brien katsoi parhaaksi pyytää Suomelta anteeksi ja ylistää maatamme.

Aikani naurettuani tapaukselle tulin ajatelleeksi, että tämähän on pohjimmiltaan karmeaa. Late Night with Conan O’Brien on lähinnä huumorilähetys, eikä moinen mitättömän loukkauksen paisuttelu anna suomalaisista hyvää kuvaa edes meille itsellemme. Yksi vaivainen TV-pätkä, jossa Suomi mainittiin, on nyt ollut esillä ainakin Iltalehdessä 11.6. ja 21.6., sekä MTV3:n aamutelevisiossa ja Seitsemän uutisissa 21.6. Onko meillä todella niin huono itsetunto, että Suomen saamaa huomiota on pakko nostaa isoihin uutislähetyksiin?

O’Brien totesi ohjelmassaan myös, ettei hän ole koskaan saanut näin valtavasti palautetta mistään yksittäisestä tempauksestaan. Suomi-aiheisen pätkän sisältänyt jakso on nyt esitetty Suomessa ensin ”tavallisena lähetyksenä”, sitten uusintana ja vielä senkin jälkeen toiveuusintana. Tämä ei tietenkään riittänyt. Videopätkä on Internetissä ilmaiseksi katsottavana sivustolla jos toisellakin. Kun internet-hakukoneeseen laittaa hakusanoiksi Conan O’Brien ja Suomi, löytyy aiheelle omistettuja sivuja pitkälti yli 2 000 kappaletta. Suunnilleen sama määrä löytyy, kun etsii englanninkielisiä sivuja ja korvaa hakusanan ”Suomi” sanalla ”Finland”. Ei Conan aivan syyttä arvellut TV:ssä, että hänen tärkein katsoja-alueensa on ilmeisesti Suomi.

Tietoja Tuomas Tähti

sivarinationalisti
Kategoria(t): 2004, suomeksi, Turun Sanomat Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s