Tarvitaanko koulussa pappia?

(Julkaistu Turun Sanomien Extra-viikkoliitteessä 17.4.2004.)

Kouluissa kiertää kirkon edustajina erityisiä koulupappeja, joille oppilaat saavat jutella ja esittää uskontoon liittyviä kysymyksiä. Tarvitaanko heitä ja miten heihin suhtaudutaan? Loukkaako kristitty pappi koulussa uskonnollisia vähemmistöjä?

Siru Laine

Siru Laine, lukiolainen

Koulupapit eivät missään nimessä ole turhia. Itse en ole koulupapin kanssa jutellut, mutta voisin hyvinkin sen tehdä. Varmaan enemmänkin oppilaita kävisi papin puheilla, jos sen voisi tehdä huomaamattomasti. Moni saattaa pelätä, että kaverit näkevät visiitin.

Suhtautuminen koulupappeihin on varsin neutraalia. Luulen heistä olevan kävijöille konkreettistakin hyötyä ja uskon, että keskusteleminen todella vaikuttaa ihmisiin. Mitään ajan haaskausta se ei ainakaan ole. Pappien suoranaisena tehtävänä tuskin on estää nuorten eroamista kirkosta. Kyse on enemmänkin siitä, että kirkko pyrkii yleisellä tasolla kansanläheisyyteen.

Koulupappien olemassaolo loukkaa ehkä joitakin uskonnollisia vähemmistöjä, mutten lainkaan ymmärrä syytä siihen. Minun puolestani saisi tarpeen vaatiessa olla myös vaikkapa koulurabbeja tai -imaameja.

Jouni Lehikoinen

Jouni Lehikoinen, koulupappi

Koulupapeille on selkeää kysyntää, mutta se täytyy osata löytää. Oppilaat eivät varsinaisesti vierasta kirkonmiehiä ja -naisia, mutta monet pelkäävät, että kaverit näkevät tapaamisen papin kanssa. Nykyään nuoret lähestyvät mieluummin sähköposteilla ja tekstiviesteillä kuin kasvokkain.

Eniten nuoret tulevat puhumaan kriisiaikoina, kuten viimeksi Konginkankaan bussiturman jälkeen. Koululaisten kysymykset liittyvät usein läheisesti heidän omaan elämäänsä, ja myös ei-hengellisistä asioista tullaan juttelemaan. Asioista puhutaan papille, kun ei aina muita kuuntelijoita löydy.

Suhtautuminen koulupappeja kohtaan on ymmärtääkseni varovaisen hyväksyvää. En ole kuullut kertaakaan, että uskonnolliset vähemmistöt olisivat loukkaantuneet koulupappien takia. Mitään käännytystyötä en kouluissa tee, vaan toivon jokaisen ihmisen tekevän itse omat ratkaisunsa. Toimintamme tarkoituksena ei missään tapauksessa ole pitää nuoria väkisin kirkon jäseninä.

Tietoja Tuomas Tähti

sivarinationalisti
Kategoria(t): 2004, suomeksi, Turun Sanomat Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s