Ken on meistä kaikkein suurin?

(Julkaistu Turun Sanomien Extra-viikkoliitteessä 3.4.2004.)

Yleisradio antaa nyt kansan äänestää siitä, kuka on kaikkien aikojen suurin suomalainen. Kysymys on aina ajankohtainen, mutta itse olisin antanut äänestyksen odottaa itsenäisen Suomen satavuotisjuhlaan. Tapaus olisi silloin saanut lisää juhlavuutta ja historiallisuutta. Sekin on mielestäni erikoista, että YLE:n kokoama ehdokasjoukko vilisee edelleen elossa olevia henkilöitä. Omasta mielestäni ihmisen ”suuruutta” ja vaikutusta maan asioihin voidaan mitata vasta kuoleman jälkeen. Vai luuleeko YLE, etteivät esimerkiksi Tarja Halonen tai Linus Torvalds tule enää saavuttamaan elämässään mitään uutta, joka vaikuttaisi heidän sijoitukseensa äänestyksessä?

Kaiken kaikkiaan äänestys on kuitenkin mielenkiintoinen, jopa ainutlaatuinen, ja ainakin itse olen kiinnostunut lopputuloksesta. Suurin suomalainen ratkeaa lopulta sen mukaan, mistä näkökulmasta asiaa tarkastelee. Suurin saattaa joidenkin mielestä olla se, joka eniten vaikuttaa tämänhetkiseen Suomi-kuvaan maailmalla. Tällöin arvonimi kuulunee elokuvaohjaaja Aki Kaurismäelle.

Tai merkittäviksi voidaan katsoa henkilöt, jotka täällä kotimaassa keräävät eniten julkisuutta osakseen. Lööppejä seuraamalla ovat tällöin suomalaisten kermaa ainakin Matti Nykänen, Tony Halme ja kesken äänestyksen pois nukkunut jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth.

Omissa mielikuvissani nousee puoli tusinaa nimeä selkeästi muiden yläpuolelle. Nimittäin Agricola, Kivi, Lönnrot, Mannerheim, Sibelius ja Snellman. Heidän keskuudestaan suurimman suomalaisen valitseminen käy jo työstä, koska herrat työskentelivät eri aloilla ja vaikkapa säveltäjää ja marsalkkaa on hankalaa verrata toisiinsa.

Tosin, jos kansa äänestää johdonmukaisesti, niin mainitsemastani kuusikosta jää äänestyksessä viimeiseksi Snellman. Ainakin näin voisi päätellä, koska Suomi luopui omasta rahastaan, jonka tärkeä puolestapuhuja Snellman oli.

Jotkut ovat kannattaneet Agricolaa suurimmaksi suomalaiseksi. En missään nimessä väitä, ettei hänen työnsä ollut suomalaisten kulttuurille ja tulevaisuudelle elintärkeää. Luulen kuitenkin, että ilman Agricolaa saman työn olisi tehnyt muutamia vuosikymmeniä myöhemmin joku muu.

Nähdäkseni suurin suomalainen on sellainen henkilö, jonka työ samanaikaisesti oli korvaamatonta Suomelle ja jonka saavutukset eivät voineet odottaa hetkeäkään. Listaamistani kuudesta herrasta vain yksi täyttää nämä molemmat ehdot täysin: presidentti, sotamarsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheim. Sodan johtaminen armeijan ylipäällikkönä ei taatusti voinut jäädä odottamaan seuraavaa lahjakkuutta ja Mannerheim selviytyi urakastaan miesvahvuudeltaan ylivoimaista vihollista vastaan vähintäänkin kiitettävästi, mistä on todisteena itsenäinen isänmaamme.

Presidentti, sotamarsalkka Mannerheim on kaikkien aikojen suurin suomalainen.

Tietoja Tuomas Tähti

sivarinationalisti
Kategoria(t): 2004, suomeksi, Turun Sanomat Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s